В разгара на жътвата в страната хлебното зърно се търгува в момента по 305 лв./тон от място.
 
 
Търговията с пшеница в Добричко вече започна, макар и слабо, съобщи за БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов, който оглавява и Добруджанския браншови съюз.
 
По думите му, все още е рано да се прогнозира дали цената ще тръгне нагоре, тъй като се очаква информация за реколтата в Черноморския район. Миналата година по това време цената на пшеницата е била 280 лв./тон.
 
Близо 60% от площите с пшеница в Добричка област вече са ожънати, съобщиха от областната дирекция "Земеделие". Според последните обобщени данни стопаните са прибрали 381 799 тона зърно, добити от 708 хил. декара.
 
 
Средният добив за областта е 539 кг/декар, като най-висок е в община Каварна - 585 кг. През миналата стопанска година, която беше рекордна в производството на пшеница в Добричка област за последните години, средният добив достигна близо 600 килограма.
Жътвата на пшеница в Русенско се очаква да приключи до края на седмицата, съобщи директорът на областната дирекция "Земеделие" в Русе Борислава Братоева, цитиран от БТА.
 
Около 90% от пшеницата в региона вече е прибрана - засети са общо 588 578 декара. Средният добив е 566 кг/дка, като през миналата година той е бил 610 кг/декар.
 
Жътвата на ечемик в Русенско приключи в началото на месеца с по-нисък среден добив от миналата година - 501 кг/дка при 543 кг/дка през миналата година.