Изкупната цена на тютюна е достигнала най-ниските си нива за последните 15 години като в момента е 3.80 - 4 лева. Над 30 процента от производителите  в Гоцеделчевско са заявили, че се отказват от производството на тютюн, съобщава Националното радио.
 
С първите дни на новата година трябваше да започне масовото изкупуване на тютюна с ясен график на комисиите по населените места. Тъй като това не се случи, председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов поиска спешна среща с представителите на фирмите, които имат договори в района: Това, което се уточнихме е в рамките на 10 дни доста тютюн в населените места да бъде изкупен, да бъде приключено в някои от населените места изкупуването. Тази година сме много ощетени. Това не се е случвало може би от 15 години. Цената е изключително ниска. Хората вече са стигнали до отчаяние и казват, че повече с тютюн няма да се занимават. Голям брой семейства искат да напуснат държавата. 30-35% смятам, че ще оставят тютюна.
 
На работна среща днес в Гоце Делчев ще бъдат обсъдени конкретни предложения за промени в Закона за тютюна, които да бъдат включени в проекта на земеделското министерство. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!