Цената на сухото мляко се срина по борсите в Европа през изминалата седмица. Водещи клирингови къщи обявиха промяна надолу в индексите на фючърсите на сухото мляко, а също на пшеницата, царевицата и пивоварният ечемик, сочи справка на Фермер.БГ.

 

Търговията с кондензирани сухи млека е сочена за основен враг на млекопроизводителите в цяла Европа. Близо 72% от европейските фермери смятат, че кризата в пазара на краве мляко през последните години е заради сухите млека. Свръхпроизводството на краве мляко е сочено за причина в кризата на пазара, но то не е основен фактор.

 

Преди дни Китай забрани вноса на сухо мляко от Нова Зеландия, заради открита бактерия в някои млечни продукти, съобщи новозеландският министър на търговията, цитиран от Ройтерс. Въпросната бактерия може да причини ботулизъм. По-голямата част от вноса на мляко в Китай идва от Нова Зеландия, която разчита на млечната промишленост за 25 процента от износа си. Компанията, търгуваща с млечни продукти Фонтера съобщи вчера, че е продавал на клиенти от Австралия, Китай, Малайзия, Виетнам, Тайланд и Саудитска Арабия заразен протеинов концентрат от суроватка, който бил използван в редица продукти, включително и бебешко сухо мляко. Фонтера е четвъртата най-голяма компания в света за млечни изделия и годишно приходите й са от около 16 милиарда долара.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!