През последните две седмици цената на сеното в Германия скочи с над 10 евро за тон. В момента в западногерманските райони се търгува на цена до 175 евро за тон. Година по-рано сеното се продаваше с 35 евро по-евтино, пише изданието PROagro.

Европа се готви за нови температурни рекорди

Колкото до сламата, която в момента върви до 135 евро за тон от фермите, там продължава да се наблюдава динамика на ръст. Това се случва в период, когато натиск върху цените може да окаже доставката на нова реколта.

Както съобщава германската агенция agrarheute.com, сламата тази година в страната ще е дефицитна. Сушата нанесе сериозни щети не само върху зърното, но и върху количеството и качеството на сламата.

Германските фермери-животновъди вече започнаха да търсят алтернативи. Например в някои ферми вместо слама се постила с дървени стружки, пясък или оризови люспи.

Както показва практиката, оризовите отпадни продукти създават неудобства – прилепват към животните, телетата дълго време се почистват от тях. Здравият добитък е този, който се гледа на пшенична слама. Тя е най-добра за постилка, поглъща влагата и държи топло.