Цената на пшеницата от Черноморския басейн стартира от 194$/тон FOB, съобщава европейският сайт за земеделие Agri.EU. Цената идва заедно с новината за новият данък, който Русия въвежда в търговията със зърно от 1-и Юли.

 

Русия одобри прилагането на нов данък за износ на пшеница, който влиза в сила от 1 юли. Новата мярка ще засегне спекулативните търговци в зърнената търговия, предимно от Западна Европа и Америка, чиито печалби по предварителните договори за новата реколта ще се сринат, ако рублата отслабва през следващите месеци. Руското правителство заяви, че новият данък е предназначен да спира износа ако рублата пада рязко. Рублата падна рязко спрямо долара през 2014 г., подхранен процес от износът на зърно и все още не може да се възстанови напълно.


Новият данък е определен на 50% от митническата цената на тон минус 5500 рубли ($ 105), но не по-малко от 50 рубли за тон, се казва в изявлението на руското Правителство.


"Това ниво на експортна такса, освен фискалната функция, ще има регулиращо въздействие в зависимост от промяната на световните цени," заявиха представители на правителството на Русия.


Рентабилността на вече сключени експортни договори за новата стопанска година, която започва на 1 юли, в момента е в риск, защото износителите не знаят какъв курс на рублата ще бъде актуален в момента на доставката, но за сметка на това защитава сигурността и финансовата стабилност на Русия.


Данъкът може да направи вече сключени договори абсолютно губещи, ако доларът се покачва до около 60 рубли от сегашните 52 рубли. Експортните цени за пшеница реколта 2015 от пристанищата на Черно море в Русия с 12,5% съдържание на протеин стартира на $ 194 за тон (10204 рубли при сегашната ставка) на FOB база в края на миналата седмица, според ИКАР.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!