Цената на млякото не се е променила през последните 14-15 години. В същото време разходите по изхранването на една крава са скочили драстично. Това споделя Нелка Костова, производител от шуменското село Каспичан. Дамата отглежда стадо със 100 млечни животни от черношарената порода. Захванала се е със животновъдство още през 1993 г. 

Какво ни казахте: Справедливата цена на млякото е над 1 лев за литър

„Трудностите в животновъдството са много. Сред тях е цената на млякото“, уточнява фермерката и разказва още: „Скоро приготвях една справка от НАП. Тогава се върнах назад във времето и видях, че през 2007 г. съм продавала 200 литра мляко дневно на 67 ст./л. В момента продавам 2 тона на 70 ст./л. Ето това е цялата истина за млякото!“. 

В същото време прехраната на животните във фермата става все по-сериозно перо от бюджета. Според Нелка Костова финансовата тежест върху животновъдите става все по-голяма. „Това са осигуровки, заплати, фуражи, силажи - сметките показват, че няма как да вържеш при тези цени дори себестойността на продукцията. Няма как да икономисаш от изхранването на животните, защото това е една спирала – колкото по-малко даваш, толкова по-малко получаваш“, разкрива дамата. 

За да успее семейната ферма да осигури качествен и по-изгоден фураж за животните, започва да обработва земя. В началото декарите са били 500, към момента вече са 4200. „Много е трудно да отглеждаш животни без земя. Трябва да има храна за тях. Не си ли осигуриш, трябва да купуваш. Всяка година обаче цените са различни. Много е сложно да набавиш достатъчно храна, за да си сигурен, че ще ги изхраниш. Ти може да нямаш какво да ядеш, но животните трябва да имат“, категорична е още Нелка Костова. Затова в стопанството се сеят слънчоглед, царевица за зърно и силаж, и люцерна. 

Изминалата 2020 г. е била много тежка за стопанството заради сушата. Добивите са се сринали, но във фермата са успели да складират от оскъдните добиви храна за животните. За да вържат двата края, прибягват до кредити. „Ние сме животновъди, не познавам колега без заем от банките“, разкрива горчивата истина Нелка Костова. 

Ниската цена на млякото и липсата на работна ръка отказват животновъдите. Все по-малко фермери остават, а голяма част ликвидират ферми и стада. „Имам колеги, които направо затриват цялото стопанство, а това са селектирани стада. Все по-малко остават животновъдите“, допълва Костова.