Цените на газа се увеличиха толкова, че британските производители на краставици решиха да спрат работа, тъй като разходите им станаха твърде високи. По думите на Джо Шепърдсън, представител на Асоциацията на производителите на зеленчуци на закрито, от оранжериите се изхвърлят тонове реколта, съобщава Fresh Plaza.

Производители на торове: В никакъв случай не става въпрос за спекула

Никога не е имало толкова високи цени на газа, както сега, казва Шепърдсън.

Тази ситуация е безпрецедентна. Работя в отрасъла вече 12 години и това е първият път, когато се сблъсквам с такава цена на енергоносителите. Цената на кубичен метър газ никога преди не е била над 2,32 лв., с изключение на кризата през 2008 г. Дори тогава обаче цените доста бързо се понижиха. За сравнение, преди две седмици цената беше на нивото на 9,27 лв. за кубичен метър, допълва той.  

Тази разлика има сериозни последствия върху градинарската индустрия. На практика сега ситуацията е такава, че производителите не само приключват сезона по-рано заради високите цени на газа, но и планират да садят зеленчуците по-късно, което ще направи сезона още по-къс, т.е. и реколтата ще е по-малко. Този проблем е налице не само във Великобритания.

Бях в Нидерландия. Там е същата история. Реколтата е готова, но ще се сади по-късно през следващата година, вероятно през февруари или март. Във Великобритания се говори за април, казва още Шепърдсън.

Площите с краставици в Обединеното кралство възлизат на около 110 ха. Те се отопляват 50% с газ и 50% за сметка на ТЕЦ и други енергоизточници. Всеки втори производител, зависещ от цената на газа, вероятно ще започне да сади най-рано през март, тъй като алтернатива на отоплението с газ няма.

Може да се предположи, че през следващата година европейският пазар на оранжерийни зеленчуци силно ще зависи от вноса. Испания и Мароко няма да могат да решат проблема с дефицита на продукция.

Пазарът се намира под заплахата от дефицит, което означава, че цените на зеленчуците ще растат.

Другият проблем, с който се сблъскват фермерите на Острова, е липсата на работна ръка.

Въпреки трудностите европейските оранжерийни производители гледат с надежда в бъдещето. Те смятат, че сега потребителите ще разберат, че евтината продукция невинаги е добра. Имаме нужда от пресни зеленчуци, а те имат висока цена.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Оранжерийни производители търсят помощ от премиера

Производител на торове: Цените ще се стабилизират чак през април-май

МЗХГ: Извънреден de minimis за тютюнопроизводителите