144,09 евро/100 кг. Това е средната цена, която кланиците за бяло месо в България декларират през месец април 2017 г.  За килограм средната цена е 2,82 лв., което е с 2,9 на сто под нивата за предишния месец, съобщиха от министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Топ 10 износители на прясно и замразено пилешко месо

В Европейския съюз (ЕС) средната цена отбелязва слаб ръст от 1,8% и е 180,74 евро/100 кг, в резултат от което формираната разлика между цените на двата пазара нараства до 20,3% през април. През март разликата е била 17,7%. 

Най-високи реализационни цени на замразени бройлери в ЕС през април са отчетени в Германия -266,70 евро/100 кг. Това е с 47,6 на сто по-висока цена от средната за Съюза. 

Кипър се нарежда на второ място с 253,95 евро/100 кг, следван от Финландия - 254,61 евро/100 кг, Швеция - 259,87 евро/100 кг, Дания - 245,99 евро/100 кг и Франция -230 евро/100 кг. 
 
За същия период ниски цени са подържани в Ирландия – 97,77 евро/100 кг, Полша – 118,21 евро/100 кг, Румъния – 141,37 евро/100 кг, Португалия – 143,53 евро/100 кг, Унгария – 143,56 евро/100 кг.
 
През април 2017 г. цените на замразени бройлери са малко по-високи в сравнение с тези от същия период на предходната година, като по-голямо увеличение бележи средноевропейската цена – с 1,7% (177,72 евро/100 кг) и по- слабо българската – с 1,2% (142,41 евро/100 кг).