Цена за агнешко месо под 7,00 лв. за кг. живо тегло е абсурдна, фуражите са с 30% нагоре от миналата година. Така читател на Агри.БГ коментира изказването на Бойко Синапов от „Обединени български животновъди“, че средна цена от 6 лв./кг е нормална. За родните стопани обаче това съвсем не е така.

Пролетни тревоги: Каква ще е цената на гергьовските агнета?

Според друг читател на нашия сайт в момента кланиците изкупуват агнетата от 5 лв./кг до 5,50 лв./кг максимум. Цените на живото тегло не са се променяли с години, докато всички останали разходи скачат. Техен колега дори апелира: „Не си продавайте агнетата под 7,00 лв./кг живо тегло! Бъдете разумни най-сетне!“.

Остава по-малко от месец до двата големи празника, на които традиционно се консумира агнешко месо. Междувременно в магазините то вече поскъпва, като към края на месец март средните цени на едро и на дребно на различните разфасовки се повишават в границите от 0,3% до 7,1% на месечна база. Най-съществена е разликата при търговията на едро с агнешки бут.

Цяло агне

Данните на земеделското министерство за периода 24 – 31 март сочат, че цените на едро на цяло агне са в диапазона от 14,25 лв./кг (Пазарджик и Смолян) до 16,64 лв./кг (Варна, Добрич и Шумен). В петнадесет области продуктът поскъпва от 0,7% до 13,6% спрямо предходната седмица, като най-значително е във Велико Търново. Обратната тенденция се наблюдава в други три области (Варна, Добрич и Шумен), където поевтинява с 5,9%. 

Средната цена на едро на цяло агне за страната нараства с 2,7% до 15,36 лв./кг.

В големите вериги засега не се продават цели агнетата. Цените на дребно в другите търговски обекти варират от 13,00 лв./кг (Смолян) до 15,55 лв./кг (Враца и Монтана). Средно за страната цената на цяло агне в тези обекти е 14,24 лв./кг, или с 0,6% над нивото от предходната седмица.

За периода 24 – 31 март средната цена на едро на цяло агне за страната е с 1,12 лв./кг по-висока от тази на дребно в по-малките магазини. 

Агнешки бут 

Цените на едро на агнешки бут са най-ниски в Смолян (14,25 лв./кг), а най-високи – в Русе (18,98 лв./кг). В петнадесет области се отчита поскъпване на продукта на седмична база, като по-значително е в Плевен, Ловеч, Велико Търново и Габрово – с между 15,3% и 23,1%. 

Средната цена на едро на агнешки бут за страната се покачва с 6,1% до 16,44 лв./кг.

В големите супермаркети агнешкият бут се търгува на цени от 16,74 лв./кг (Видин, Враца и Монтана) до 16,99 лв./кг (Кърджали, Стара Загора и Хасково). Седмичното увеличение на цените във Видин, Враца и Монтана е с 6,4%. Липсата на предлагане обаче в големите вериги във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, води до нарастване на средната стойност за страната с 5,3% до 16,87 лв./кг.

Цените на дребно на агнешки бут в по-малките магазини се запазват в интервала от 14,00 лв./кг (Пазарджик) до 18,45 лв./кг (Русе). Средната цена за страната е 16,09 лв./кг – с 2,4% над нивото от предходния седмичен период. Главна причина е поскъпване на продукта в осем области с между 0,2% и 9,8% (най-чувствително в Плевен).

Средната цена на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги е с 0,78 лв./кг, или с 4,8% над тази в по-малките магазини.