В период, когато разходите за фураж, горива и ток растат обратнопропорционално на цената на суровото мляко, Европейската комисия публикува отчет за неговите стойности в различните страни членки. Нека видим как се променя цената на млякото за една година и къде сме ние на фона на целия ЕС.

 Коментар на читатели: Изкупни цени на млякото

У нас данните сочат поскъпване на кравето мляко с 4,8% на годишна база. Между месеците август през тази и миналата година ръстът е почти 3 стотинки – от 0,3116 евро/кг до 0,3265 евро/кг.

За сравнение средната цена за целия ЕС за август 2021 г. е 0,36 евро/кг, а поскъпването за една година е 10%.

Нека сравним цените на кравето мляко по страни членки за месец септември 2021 г. С най-добри оферти могат да се похвалят стопаните в Малта и Кипър – 0,57 евро/кг. Най-зле е положението в Португалия – 0,29 евро/кг, и Румъния – 0,30 евро/кг.

На годишна база най-голямо е поскъпването в Белгия – с 21,2%, където млякото достига 0,38 евро/кг. Най-слабо е покачването на цените в Португалия – едва с 0,4%, Кипър – 0,6%, и Словакия – 0,7%. Във Финландия няма промяна – цената си е все 0,38 евро/кг. 

И тъй като непрекъснато се сравняваме със съседите, нека хвърлим поглед как се справят там колегите животновъди. В Гърция цената върви средно по 0,38 евро/кг, което е ръст от 1,1% на годишна база. Румънците обаче са след нас с 0,31 евро/кг за август, но с 5,4% повече спрямо година по-рано.

При биологичното краве мляко числата са малко по-различни. Ако обикновеното у нас е 0,32 евро/кг през август тази година, то биологичното е 0,44 евро/кг. Това ни отрежда 8 място в класацията за най-добра цена.

Тук Кипър отново е първенец със 1,12 евро/кг за биомляко при 0,57 евро/кг за обикновено. Най-незавидно е положението на биологичните производители в Латвия – единствената държава, където биологичното (0,29 евро/кг) е по-евтино от обикновеното (0,30 евро/кг).

Няма как подобни данни за ръст от 2-3 стотинки да не провокират остри реакции в социалните мрежи, особено на фона на поскъпналите фуражи, ток, нафта, лекарства, препарати, заплати. „Ако имате представа как се изкарва 1 литър мляко, и пет пъти е малко“, категоричен е читател.

Друг се възмущава: „С колко се е повишила тая цена!? С 2 стотинки и стана 0,65 лв./кг. Ами всичко друго, което се увеличи – затова продават хората, с какво да продължат!?“.

Може и някога да се стигне до по-добри цени на млякото, но дали ще е от хубаво. Все повече фермери се отказват, а сушата допълнително сваля млеконадоя. 

„Във Врачанско цената от 1 октомври е 0,65 лв./л, а млеконадоят е спаднал с 50%. Мандрите в региона внасят мляко на 1,20 лв. Така че очаквайте поскъпване на млечните продукти, но не обвинявайте нас за това“, предупреждава читател на Агри.БГ. Или пък преработвателите ще компенсират с имитиращи продукти и сухо мляко, което пак не е на хубаво…