Използване на възобновяеми биологични ресурси и кръгова икономика. Ползи за околната среда“ е темата на видеото от семинар на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Икономически университет – Варна.  

Финансираха 44 проекта по схемата за инвестиции в растениевъдството

Лектори на семинара са доц. д-р Мария Станимирова и гл. ас. д-р Радмил Николов, катедра „Аграрна икономика“ на Икономически университет –  Варна. Във видеото подробно са представени задължителните и препоръчителни екологични мерки за земеделските стопани спрямо регламентите на Европейския съюз. Основните изисквания касаят ерозия на почвата, органичните вещества в нея, минималното ниво на поддържане, както и опазването и управлението на водите.

"Регламентираните селскостопанските практики, благоприятни за климата и околната среда са: диверсификация на културите; поддържане на съществуващите постоянно затревени площи; наличие на екологично насочени площи в рамките на земеделската площ", припомня доц. д-р Станимирова.

Основни теми на информационния семинар:
  • Ефективно използване на природните ресурси и поземлените ресурси;
  • Кръгова икономика;
  • Ползи за околната среда от използване на възобновяеми биологични ресурси;
  • Дискусионна част с въпроси и отговори.

Във видеоурока също се разяснява какво е линеен и какво кръгов модел на икономиката.

Кръговата икономика се стреми към бизнес модели, при които отговорността и стимулът за създаването на рентабилен продукт, и неговото поддържане остава в ръцете на производителя, подчертава лекторът и добавя:

"Фокусът на кръговото земеделие е върху минимизирането на използването на суровини, а не върху производството на възможно най-ниската цена, което довежда много фермери до отчаяние. То може да е успешен бизнес, само ако фермерът получава справедлива цена за производството си. Целта на кръговото земеделие е промяна на мисленето на крайния потребител и постигане на по-високи цени на продуктите."