В цивилизованото общество е абсолютно нормално всеки да отстоява принципите и правата си. В една правова държава е логично да се спазват законите до последната буква и да се пази обществената сигурност. Според Агенция „Пътна инфраструктура“ явно живеем точно в такава държава, около нас пърхат ангелчета и всичко е цветя и рози.

Какво ни каза зам.-министър Георги Събев, докато гостува в AgriПодкаст

Само че в една такава държава нямаше да се налага земеделските стопани да обясняват какво точно правят, как създават прехраната на всички останали, как осигуряват продоволствената сигурност на същата тази държава и съответно да си търсят правата, когато стане нетърпимо.

И точно в момента, в който се стигне до мирни протести в Добруджа и се налага разрешението на АПИ, се слага прът в колелото, като отказът е облечен в цитати от закони. Логично идват въпросите: „Кой има интерес да спре протестите на земеделските стопани?“, „Какво се цели с това?“, „Кой не желае да излязат на светло проблемите в сектор „Земеделие“? Задаваме си много повече въпроси, отговорите на които дори знаем. 

Вижте още Кой се страхува от протестиращи земеделци?

Едно е ясно. Типично по байганьовски се прилагат дребни хватки, за да се предизвика обществено недоволство. Видите ли, земеделците не си гледат полетата, ами тръгнали да се пречат по пътища, кръстовища и булеварди. И така същността на протестните действия се измества, замитат се проблемите и за пореден път се изкарват виновни точно земеделските стопани, тези, които създават храната. 

Още по-голямо недоумение буди фактът, че едва ли не се спира протест, организиран у нас от Националната асоциация на зърнопроизводителите, който всъщност е част от по-големи общоевропейски 3-дневни протестни шествия, насрочени за 14, 15 и 16 септември. Друго си е обаче по нашенски да се каже :“Не, не може, вие какви сте, че ще изкарване трактори и комбайни по пътищата?!“. Друго си е да цитираш закони, без да погледнеш в собствения си двор. Агенция „Пътна инфраструктура“ си има структура, в която много хора са на заплата, но ПЪТИЩА има ли? 

Живеем в абсолютна правова държава, в която всеки спазва до последната буква и запетая законите. И най-дребното нарушение бива строго порицано и наказано. Живеем в един идеален свят, в който инфраструктурата ни е прекрасна.

Живеем в общество, в което всеки е наясно какви усилия изисква земята, откъде идва хлябът и как кравите дават мляко. Икономиката ни е в разцвет, трудът на земеделците е оценен и заплатен по достойнство, а плодородният чернозем и водите – пазени като зениците на очите ни. Защо изобщо jтогава ще изкарват трактори и комбайни на протестно шествие?