Цената на царевицата в Северозападна България расте почти ежедневно. В началото на кампанията по прибиране на реколтата сделки бяха възможни при 400 лева за тон, но сега офертите във врачанско са от 450 лева нагоре.

Кризата с торовете 

 „Забелязвам от миналата седмица как цените започнаха да растат буквално всеки ден. Първо беше 40 стотинки за килограм суха ронена от склад. После стана 43, а днес вече е 47. Научавам, че на доста места вече е 50 стотинки за килограм. Не мисля обаче, че не е нормално, защото сравнявам с цената на торовете например. Преди около месец тон струваше 800 лева, а сега вече е 1000”, коментира Тошко Тодоров, който отглежда царевица и следи стриктно пазара.

 Във врачанско все повече обаче са офертите около закръглената сума 50 стотинки за килограм. Преглед на цените в цяла Северозападна България сочи, че царевицата върви на по-ниска цена във видинско и монтанско. Там може все още да бъде спазарена между 40 и 45 стотинки за килограм.

  „Мисля обаче, че цената на царевицата в региона ще продължи да се качва нагоре и ще се случва навсякъде, защото икономическата ситуация е такава като цяло. Всичко поскъпва, а при тези новини за увеличаване на минималната работна заплата, тока, горивата и въобще всичко, ако стопаните продават на неразумно ниски цени, няма да могат да стартират нов стопански сезон”, обяснява още Тошко Тодоров.

За себе си е решил да внимава обаче с пренасищането на пазара и ще се стреми да продава на оптимална цена, за да не изгуби периода на активното търсене. Добър индикатор за продаващите е и фактът, че засега и цените на международните тържища показват ръст в цените на всички зърнени култури.