Реколтата от царевица в Русия през тази година ще бъде най-ниската от 2012 г. досега. Очаква се стопаните да приберат общо 10,6 млн. тона царевица или с 1,6 млн. тона по-малко от прогнозираното преди месец, обяви аналитичният център „СовЕкон“.
 
 
Основната причина за това е извънредно ниската реколта в Южна Русия – регионът, който е основен производител на царевица в страната. Очаква се средният добив там да бъде 290 кг/декар при 490 кг/декар миналата година от сравними площи. За сравнение жътвената кампания в България през тази година стартира на равнище 715 кг/декар.
 
При прибирането на реколтата от късните сортове царевица в Русия е възможно средният добив да се повиши, но анализаторите не изключват и допълнително влошаване по този показател. Руската реколта от царевица миналата година беше 13,2 млн. тона, а през 2016 г. – 15,3 млн. тона.
 
Последната прогноза от Департамента на селското стопанство на САЩ (USDA) е за 12,0 млн. тона добив на царевица в Русия тази година.
 
Слабата реколта на юг доведе до скок на цените в региона. Производителите се надяват на още по-голямо поскъпване, но анализаторите са по-сдържани в очакванията си. В същото време Украйна очаква богата реколта от царевица, която вероятно ще се доближи до рекордни стойности.