С минимум 80 лв./тон е по-скъпа царевицата от реколта 2020 спрямо миналата. Ако по същото време през 2019 г. тон се продаваше за около 240 лв./тон, сега основната предлагана цена е 320 лв./тон.

Бум на площите с царевица за година

„Не липсват и оферти на 300 лв./тон, но те са малко. Предлага се обаче и зърно за 400 лв./тон, което е доста сериозна разлика”, коментира за Агри.БГ фермерът Захари Зарков.

Той подробно проучва пазара всеки ден, защото за него е важно да осигури зърно за животните си. Най-бързи и затова масови в Северозападна България все пак се оказаха сделките на нива около 320 лв./тон.

„Пред мен лично като човек, който отглежда животни, стои друг голям проблем. Знам, че цената на зърното ще продължи да се покачва и сезонно, както се е случвало винаги. Преди купувах достатъчни количества, защото нямаше риск да ги съхранявам. Сега обаче няма да е така. Сам видях, че царевицата в един масив на места беше достатъчно узряла, но на други – не, и въпреки това тя беше ожъната. Не знам дали да заложа на това, да гоня цена сега или да купувам по малко, макар и при сезонно покачване на цени и да не поемам риска със съхранението”, коментира фермерът Димитър Спасов.

Така се оказва, че стопанската 2020 година постави на изпитание и фермери, и земеделци. Заради климатичните промени и неблагоприятните метеорологични условия зърнената реколта на полето е компроментирана на много места в региона и това според стопаните ще продължи да поставя всички на сериозни изпитания и през следващите месеци.