Цената на царевицата се покачи до 8 долара на бушел след като войната в Украйна заплашва да прекъсне напълно сеитбата и износа от страната, докато в САЩ студеното време ще забави сеитбата, информира Bloomberg. 

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Няма признаци, че войната ще приключи скоро след като миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че ще продължи инвазията. Конфликтът прекъсна търговията на зърнени продукти по море от региона на Черно море, с което износът от Украйна може да се свие с 40%. Цените на фючърсите в Чикаго достигнаха до най-високите си нива от 2012 година насам, посочват анализатори.

Купувачите най-вероятно ще се обърнат към САЩ, но началната фаза на сеитбата там се движи по-бавно от обичайното в сравнение с последните пет години. Има опасение, че студеното и влажно време ще попречи на ранните посеви. 

Според Тобин Гори, анализатор на земеделски стоки в Commonwealth Bank of Australia „нивото от 8 долара ще бъде по-скоро препятствие, а не тотален блокаж“, ако има проблеми с времето. Фючърсите ще пробият това „митично“ равнище в определен момент през пролетта или лятото.
Фючърсите за доставки през юли се вдигнаха до 7.811/2 долара за бушел. Пшеницата също поскъпна с 0.8% до 11.30 долара за бушел.

Последната покупка от Египет, най-големият вносител на пшеница, показа огромните разходи пред които са изправени вносителите заради войната. Цените на търг в сряда се покачиха с 44% над нивото от средата на февруари, малко преди инвазията в Украйна. Купуването на такова голямо количество, макар и на високи цени, показва спешната нужда от попълване на запасите за Египет.