И тази година жътвата на пролетниците отчита проблеми заради сушата. Прибирането на царевицата в някои ключови производствени райони вече започна, а често равносметката от слънчогледа е за по-ниски от очакваните добиви. На този фон производителите очакват добра цена за културите. Ето някои споделени с Агри.БГ резултати по райони.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

В Лудогорието сушата е посочвана като основна причина за по-ниските от очакваното добиви. „До юни валя, но през юли и август суховеите оказаха влияние. Последният дъжд със стопанско значение в нашия район отпреди няколко седмици пък забави слънчогледа. Много колеги не могат да влязат, обособи се някаква шарена влага – пъстър блок от готов и неготов слънчоглед”, споделя Маломир Васов, председател на Сдружение на зърнопроизводителите в Лудогорието. 

Въпреки това добивът от маслодайната култура на този ранен етап е добър. Стопаните са жънали средно между 270 и 320 кг/дка. Според Васов царевицата ще бъде между 600-650 кг/дка в зависимост от хибридите. 

„При по-късните сортове липсата на влага ще се усети. Очакваните високи добиви от тях може би няма да се получат, по-ранно зрелите ще дадат по-добри резултати. Някои колеги пробват вече да жънат. Обобщено, резултатите не са това, което очаквахме, но не се оплакваме”, каза още представителят на зърнопроизводителите от Разградско.

И очакванията на земеделците в Добруджа са били по-високи заради пролетните дъждове, но сушата през лятото е променила картината. Там жътвата на царевицата също започна, а засега резултатите задоволяват стопаните, особено предвид тежката изминала година. Подобни се очертават да бъдат и изводите в Русенско, където по думите на зърнопроизводителката Рилка Игнатова изобщо не е имало валежи. Там жътвената кампания на пролетниците предстои.

На юг жътвата на слънчогледа вече приключва. В Бургаско кампанията е в своя край, а тази на царевицата вече стартира, информира Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“. По негова прогноза средният добив от маслодайната култура за областта ще е около 200 кг/дка. Това е нормално за района предвид двумесечното засушаване. От царевицата се очаква да се прибере средно по 500-600 кг/дка.

„Моята царевица я ожънах вече, сяхме по-рано. Резултатите ми отговарят на средните за областта – малко над 500 кг/дка", споделя Проданов. По думите му, ако беше валял дъжд със стопанско значение в края на юли, добивите щели да са по-добри. 

В Пазарджишко слънчогледът също неприятно е изненадал стопаните. „Много ниски са добивите в региона, очаквахме по-добри. Този дъжд, който заваля, забави зреенето на слънчогледа, има още много зелен, не може да се жъне. Масово колегите тук споделят, че добивите не са повече от 150-200 кг/дка”, сподели зърнопроизводителят Иван Кабуров.

Очакваната по-висока цена на културите обаче някак носи успокоение в сектора, въпреки по-ниските от очакваното добиви. „Цената на царевицата се очертава да е по 0,40 лв./кг поне. Слънчогледът се предлага на до 970 лв./кг. Не знам някой да е продал досега. Всички чакат по-добра цена”, коментира Илия Проданов.