Прогнозите за фалити на фермери и мандри зарадиевтиното сурово мляко и евтините млечни продукти от другите страни на ЕС, които влизат у нас, за жалост се сбъдват през последните месеци. Това коментира пред Фермер.БГ Цанко Цанев, собственик на млекопреработвателно предприятие. На семинар през ноември Цанев прогнозира, че пред фалит са 50% от българските говедовъди и 20-30% от мандрите ни.  

„Аз се занимавам с изкупуване на суровината и виждам как хората – ферма след ферма – особено по-малките, се закриват. Ако това продължи и големите ферми ще се сгромолясат. Държавата спешно трябва да помогне на фермерите, защото в момента 1 литър мляко се изкупува между 30 и 50 ст/литър“, коментира Цанев.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


 

Млекопреработвателите са провели работни срещи в МЗХ, на които са поискали да се засили лабораторния контрол по отношение на качеството на вносните продукти със сухи млека, палмови мазнини и т.н. Те са поискали и дотации за мандрите и фермерите. 

Според Цанев министърът на земеделието, заместник министрите и директорът на ДФЗ „са хора, които познават проблемите на бранша, те са професионалисти и би трябвало да чуят фермерите и преработвателите“.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!