Блокадата на трите граничните пункта Ферибот Видин, Ферибот Оряхово и Дунав мост ще бъде безсрочна, каза пред Агенция „Фокус” председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Андриан Цаконски. По думите му протестиращите ще пристигнат за протестите от цялата страна, като блокадите ще бъдат направени със земеделска техника и автомобили.


Според председателя на организацията проблемът с ниската изкупна цена на млякото остава на дневен ред, въпреки, че вчера беше обсъден на Агробизнес съвета в земеделското министерство. “Не виждам нещо сериозно да беше решено на вчерашното заседание, затова излизаме – защото вчера си беше както и онзи ден и както и по-онзи ден и само си говорим, а нищо не правим, а точно там е проблемът. Така свикнахме да говорим, но да не вършим работа”, обясни той. "Изпълнителният директор на комплекс Оряхово може да каже, че губи на ден и по 2 млн. лв. но аз не смятам, че печалбата на някакво дружество е по-важна от здравото на хората и загубите, които търпи един цял отрасъл, който ще бъде унищожен”, каза още Андриан Цаконски. Той бе категоричен, че блокирането на пунктовете се налага заради безизходицата на животновъдите.


„Не знам как ще се развият събитията утре, защото от полицията са съобщили, че ще бъдат взети всички мерки и че ние нямаме право да блокираме пунктовете, защото било незаконно. Искам да попитам само как гърците 15 дена протестират и блокират пътища и няма никакви глоби и санкции срещу тях, а нас тръгнаха веднага да ни съдят. Защо там блокирането е позволено, а в България – не?, попита още той.