Всяка година първото пролетно затопляне обагря в наситено розово цялата община Айтона в испанската автономна област Каталония – цъфналите градини с праскови са красиво зрелище, което привлича туристи от различни краища на света. 
 
 
В този район край река Сегре вече няколко века се отглеждат плодове. От 7 до 21 март общината провежда поредица от мероприятия, свързани с култивирането на плодни дървета – праскови, череши, кайсии, нектарини, смокини.
 
На това място туристите могат не само да се полюбуват на цъфналите дървета, но и да опитат вкуса на плодовете, с които местните фермери се гордеят. Разходката в овощна градина може да стане пеша или с велосипед, пише espanarusa.com.
 
Маршрутът Сиера – Бриса  ("Ruta de Sierra Brisa") преминава през цялата територия на долината Айтона и позволява на гостите да се насладят на цъфтенето и да се полюбуват на великолепните гледки от високо, като могат да посетят и часовниковата кула San Juan de Carratalá.
 
 
Тричасовият Маршрут на розовите цветове на прасковените градини ("Ruta de la flor rosa del melocotoneroсе") превръща за гостите в незабравима разходка сред плодните дръвчета, запознанство с хората, които ги отглеждат, и с местните легенди. Има и специално организирана изложба „Японска пролет в Айтона“ ("La primavera del Japón en Aitona"), в часовниковата кула  San Gaietà  от XVI век.
 
 
Успехът на кампаниите през миналите години вдъхнови организаторите за някои нововъведения. Вече се предлагат и маршрути с АТВ-та, както и полети с въздушен балон. За любителите на фотографията са предвидени специални маршрути, които им помагат да направят най-красивите снимки.