Реална връзка образование-бизнес и оптимизация на делегираните бюджети ще помогнат на професионалните училища, заяви за Фермер.БГ в първия учебен ден Бисерка Илиева, директор на ПГЛВ – Плевен:

 

Г-жо Илиева, как започва новата учебна година за ученици и учители от ПГ по лозарство и винарство?
Работата ни през тази учебна година ще е подчинена на 125-ата годишнина от създаването на училището. За нас равносметката в първия учебен ден е 160 ученика в дневна форма на обучение, 15 – в задочна, както и 10 ученика в самостоятелна форма на обучение в ПГЛВ. За нас е много важно, че в години на трайно намаляващ брой на децата, в ПГЛВ успяхме да запазим специалностите, традиционни за нашето училище.

 

Ще продължи ли обучението по специалност Агроекология?
В професионалната гимназия и тази година ще се обучават ученици – в 9 и 10 клас - в специалност „Агроекология“. За нас е радостно, че нашите възпитаници и тази година ще имат възможност да натрупат практически опит в биологичното земеделие. През миналата учебна година след спечелен проект ученици от ПГЛВ бяха на 3-седмична практика в Англия. Нов одобрен проект ще позволи и през тази учебна година (през пролетта на 2015 г.) наши ученици да научат повече от практическа гледна точка за иновативните практики в екологичното биоземеделие. Практиката и тази година ще е в Англия.

 

Докъде стигна съвместната ви работа с Аграрния университет в Пловдив?
Това е новината, с която започваме новата учебна година. През месец май 2014 г. беше подписан Меморандум между Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Министерството на образованието и науката (МОН), Селскостопанска академия (ССА), Институтът по лозарство и винарство (ИЛВ), Институт по фуражни култури (ИФК), Институтът по царевицата (ИЦ) и ПГ по лозарство и винарство за създаване на Център за аграрно образование и приложна наука с Аграрния университет – Пловдив. Образователният център започва да работи от тази учебна година. Центърът най-напред ще функционира като място за провеждане на практически занятия на студентите от Аграрния университет в аграрните институти в Плевенска област и в кооперациите от региона. Идеята е в бъдеще да бъдат създадени съвместни научни колективи за приложна дейност в селското стопанство като създаването на нови сортове, например. От следващата учебна година имаме амбиция в базите ПГЛВ – Плевен да се организират магистратури за завършилите бакалавърска степен в Аграрния университет. Така стъпка по стъпка вървим към голямата ни цел - създаване на филиал на Аграрния университет – Пловдив в ПГЛВ - Плевен.

 

Имате ли проблеми с връзките с аграрния бизнес? Как организирате практическото обучение на вашите ученици?
Връзката между образованието и бизнеса трябва да е реална. ПГЛВ работи на договорни начала със земеделски кооперации от Плевенска област. Наши дългогодишни партньори са земеделските кооперации във Върбица и в Коиловци, както и с биостопанство в Любеново. В Любеново се обучават бъдещите агроеколози, което определено е плюс за тях. Работим активно и Българската асоциация на биопроизводителите.

 

Как ще се справите с липсата на пари? За какво стига един училищен бюджет?
Трудно е, защото делегираните бюджети трябва да минат през оптимизация. Смятам, че оптимизацията трябва да е посока училищата да не зависят толкова много от броя ученици, защото реално населението на страната намалява с над 20%, а оптимизация на училищната мрежа не е направена. Това е държавна политика, която трябва да се „задейства“. Бюджетът на едно училище трябва да се поддържа в балансиран вид, въпреки демографските проблеми, защото от липсата на средства в немалка степен зависи и качеството на образованието.

 

 

Ваня КЮРЧЕВА, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!