Високите температури през месеците април и май накараха производителите да започнат с розобера по-рано тази година от обичайното.

Това донякъде създаде напрежение сред производителите, тъй като горещото време предизвика бързо изцъфтяване на цвета, по-малки добиви, което ще доведе и до намалено количество розово масло.

В последните няколко дни в голяма част от страната паднаха обилни валежи, което от една страна благоприятства развитието на розовата култура, но от друга продължителните дъждове доведоха до сериозен риск.

В други региони обаче така необходимите дъждове все още не са дошли. "Наистина кампанията по розобера тази година  е много необичайна. Започна по-рано, с много голямо затопляне, което причини бързо изцъфтяване. След това изведнъж застудя и розите спряха да цъфтят, цъфтят по малко и много бавно. Растенията са стресирани. Най-големият проблем обаче е липсата на дъжд в региона на Панагюрище", разказа пред Фермер.БГ Веселина Ралчева, розопроизводител и преработвател.

Ралчева признава, че тазгодишната кампания по розобера е трудна. "Не мога да кажа, че кампанията тази година протича добре и сме доволни, нито че резултатите са добри. Кампанията е по-скоро е трудна. Производителите берат по малко всеки ден, розите не могат да цъфнат нормално. Ситуацията  е проблемна и за преработвателите, тъй като и рандеманът не е достатъчно добър. Производители от други региони в страната, където са паднали валежи, също споделят, че производството е по-малко от очакваното", посочи още Веселина Ралчева.

През 2012г. бяха произведени над 1,5 тона масло, а цените на международните пазари достиганха едни от най-високите нива за последните няколко години – между 5800 и 6000 евро за килограм.  

Средната изкупна цена на килограм розов цвят в България е 3 лв., посочи Веселина Ралчева.

Фермер.БГ припомня, че в традиционно най-силния розопроизводителен регион на страната Старозагорския през 2013г. има увеличение на насажденията от маслодайни рози, както и силен ръст на площите с лавандула. В цялата Розова долина с маслодайни рози са засети над 40 хил. дка, като по-голямата част от тях са в Старозагорска област - предимно районите на Казанлък и Павел баня.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!