Трудният пазар на етерично-маслени култури засегна през това лято и производството на розово масло в Добричка област.

Розопроизводството е сред най-почернените от коронакризата

Този бизнес тепърва прохожда в региона, но вече се сблъска не с проблеми в прякото производство, а с реализацията на продукцията. В Добруджа вече се отглеждат близо 400 дка с роза „Дамасцена“, разположени в две съседни общини. 

Едно от насажденията се намира в Славеево. Върху 300 дка край селото са заложени първите не само за Добричка област, но и за цяла Северна България насаждения с маслодайното цвете. Масивите от 300 дка са създадени по мярка 4.1 от ПРСР, изградена е и дестилерия. Оказва се, че на Североизток розовият храст може да вирее – дали заради промените в климата и станалите вече обичайни високи температури, дали заради по-добрата агротехника. Розата изисква топлина, слънце и завет и ако получи тези условия, ще се отблагодари с ароматен цвят. В стопанството край Славеево позовите храсти се отглеждат при поливни условия.

През това лято след розобера в Добричко производителите отчитат много добра първа реколта – 340-380 кг/дка. В същото време в подножието на Стара планина добивите от розов цвят са под 300 кг/дка. При водно-парна дестилация 1 кг розово масло се добива от 3250-3500 кг розов цвят. 

Още при прибирането на ароматната реколта, основният проблем пред производителите на етерични масла в Добруджа беше пазарът. Заради пандемията COVID-19 отпадат много заявки на външни клиенти, коментират от дестилерията в Славеево. През това лято изкупната цена на розовото масло у нас се е сринала с една трета. Това доказва и анализът на МЗХГ, според който сектор „Розопроизводство“ е един от най-засегнатите от пандемията у нас. Причините – свитите пазари на козметичната и парфюмерийната индустрия.   
 

Проучване на Агри.бг показва, че розовият цвят у нас през настоящата стопанска година се е изкупувал на 1,60-2,10 лв./кг. Това е с около 30 % по-малко в сравнение с предходната година. Спад бележи и цената на розовото масло, което през октомври т.г. се  търгувало на световните пазари за 5500 евро за килограм. Това обаче е с 1000 евро по-малко спрямо ценовите нива година по-рано.

За да се постигне по-добра ефективност, фирмата край Славеево е стартирала процедура за сертификат за биологично производство върху 300 дка розови насаждения.

Био розово масло се търси както в Европа, така и в Америка и Азия, показват анализите. Това не е първата фирма от Добричка област за производство на етерични масла, която се насочва към биологично сертифициране, за да си гарантира  реализация и сигурен пазар.  
По полетата в Добруджа вече се отглеждат както лавандула, маточина и бял равнец, така и хизоп, лайка, салвия, кориандър.