Прилагането на пакет от продукти и знания за по-добро, екологично и ефективно земеделие - това е мисията на "Амитица ООД" през последните 18 години. И сега тази философия е особено актуална. 

Виждам в момента именно резултатите от тези мечти и желания, че успяваме да постигнем ниска себестойност на продукцията. Каза за Агри.БГ Здравка Смиленова, собственик и управител на „Амитица“ ООД. 

“Тези промени в цени, в отпадане на активни вещества идват не, за да ни стресират, а всъщност да се осъзнаем. Както се казва - да ни удари горният праг, за да видим долния. Да се опомним, да се приземим още по-стабилно. 
Това е целият наш пакет от знания и продукти, които сме регистрирали и сме направили в технология. 18 години работим върху това кое с кое и как, за да нямаме преразход, за да бъде успешно и работещо”, добави Смиленова. 

В тази връзка Амитица си партнира с компанията Probelte и предлага алтернатива при торенето, която е на базата на микроорганизми. Енрике Алкарас ни разказа повече.  

“Представяме на вниманието на българките фермери нашия нов продукт Булнова. Той е алтернатива на конвенционалното торене, особено в контекста на ситуацията в момента. Работим от години върху формулата на Булнова, а в основата стоят две бактерии.

Две от много важните функции на тези бактерии са атмосферно фиксиране на азота и фосфорна разтворимост. Те работят в тандем и реално предоставят алтернативен източник на NPK”, обясни Алкарас. 

Булнова е продукт, който се прилага почвено. Когато имплементираме бактериите в голяма концентрация в естествената им среда, те започват да се множат и работят заедно с растението. Създават бариера, която е като естествена защита за културата. 

Булнова може да се използва и в конвенционално, и в биоземеделие. В същото време продуктът е ефективен при всички видове култури. 

“Най-важното обаче е да се регенерира почвата, а Булнова се слага в нея. И каквото и да засеете или посадите отгоре, то ще има полза от продукта. 

С 20 л от Булнова може да се замени 400 кг от NPK. Това е намаляване на разходите за логистика, транспорт, а и цената не се повишава, за разлика от химически добитите торове. 

Заедно с това - регулациите на Европа ще започнат да се прилагат рано или късно. Булнова е добра опция да се намали използването на химия още сега и можете да попитате специалистите в Амитица за още подробности”, посочи Алкарас. 

От Амитица имат отговор и на още един важен въпрос.

Как средствата, които влагаме да не бъдат разход, а да бъдат инвестиция. 

“Ние виждаме резултатът на всякакви полета - на малки, големи, на най-големи. Както в зеленчукопроизводството и в овощарството, така и в зърнопроизводството.

Тук мога да каже, че доста големи зърнопроизводители добре приемат тази промяна и искам да цитирам един наш клиент, зърнопроизводител, след посещения на наши семинари и разговори, каза: Аз вече няма да си купувам торове, а ще си купувам работници, които ще ми работят 24 часа в денонощието, т.е. микроорзанизмите, които посяваме”, каза Здравка Смиленова. 

Каква е равносметката за тези 18 години?

Мисията, която през 2004-а година сме си поставили, в момента виждаме, че тя е мисия на Европа. Тя става все по-реална и все по-тясна е пътеката за нейното осъществяване. 

Защото това е силата на природата”, добави Здравка Смиленова. 

Още за продуктите, предлагани от Амицита ООД на българския пазар можете да научите на https://amiti.org/