Българското и украинското министерство на земеделието започват действия за изготвянето на съвместна декларация за механизми за въздействие при възникване на пазарни смущения, включително резки промени в цените, при двустранната търговия със слънчогледово олио. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

За това са се договорили в петък министърът на земеделието Явор Гечев и неговия украински колега Микола Солски на работна среща в София. 

С декларацията ще бъде заявена готовността на двете страни за съвместни действия с цел превенция на бъдещи пазарни аномалии.
По време на срещата е коментирана и извънредната защитна мярка на Европейската комисия, която засяга четири селскостопански продукта с произход от Украйна, съобщиха от МЗм.

Явор Гечев е информирал колегите си, че българската страна наблюдава внимателно пазара както по отношение на слънчогледовото олио, така и на други селскостопански продукти. 

Явор Гечев: България и Украйна могат да работят заедно по намирането на трайни решения за ускорен транзит на селскостопански стоки в посока трети страни и да ги предложат на Европейската комисия.

В момента усилията са насочени към разработването на логистични системи, чрез които коридорите на солидарността ще заработят и ще изпълняват функцията, заради която са създадени.