Какви домати харесваш? Червени, оранжеви, розови, зелени… оребрени, гладки… крушовидни, кръгли, плоски… много сладки или кисели, или и двете? Това се пита в анкета на европейски проект, който има за цел да проектира перфектния домат.

Чакат ли вече фермерите новия министър или харесват работата на служебния?

Най-хубавото е, че въпросите са разработени на няколко езика, включително на български. Отнемат не повече от 5 минути, проверихме от личен опит. Дори е забавно и ще ви накара да се замислите колко често хапвате домати, кой ви е любимият сорт и защо. Колко сте склонни да заплатите за 1 кг качествени домати и държите ли да са биологично отгледани?

Изследователският екип е проучил над 3000 сорта домати, а отговорите на анкетата ще му помогнат да ги подобри. Специален акцент се поставя върху сензорните и гастрономическите качества, обясняват от Селскостопанска академия (ССА).

Допълнително през 2022 г. ще бъдат организирани посещения на опити и полета с домати, разпространение на семена и разсад, в които всеки би могъл да се включи. Така че сега е моментът да дадем популярност на българските сортове, като „Биволско сърце“ например.

Междувременно семена от родните сортове „Алено сърце“, „Миляна“ и „Прометей“, селектирани в Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив, се отглеждат вече и в Нигерия. Млади земеделски производители проучват дали климатичните условия в страната им са подходящи за нашите домати.

Академичните среди и като цяло селскостопанският сектор в Нигерия дават висока оценка за качеството на българското производство и селекция. Добрата новина е, че има потенциал за внос от България на семена не само за домати, но и за картофи, тиква, диня, съобщават от нашето Министерство на външните работи.