Темата с ДДС за храните остава на прицел. Управляващите и браншът продължават с мобилизацията в искането данъкът да отпадне. На 27 април представители на сектор “Плодове и зеленчуци” ще се срещнат с търговски вериги и преработватели.

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

“Поискали сме от Министерство на земеделието да вземе информация от Министерството на финансите за това, колко плодове и зеленчуци са влезли до момента в България и на какви цени. Проблемът при нас е, че влиза много продукция на изключително ниски цени”, коментира за Агри.БГ Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС), и добави:

“Получава се така, че даден търговец внася домат или краставица от Гърция, Македония или Турция, и ги декларира на 50 стотинки, а после ги продава на 3-4 лева. Разликата от това ДДС му остава в джоба. Много пъти сме казвали, че ако се намали ДДС на храните, вносът няма да бъде толкова апетитен и да генерира толкова много печалби”, категорична е Търпанова.

Според нея обратното начисляване на ДДС за плодове и зеленчуци или пък намаления данък върху добавената стойност, ще облекчи дори преработвателната промишленост у нас.

“Много години се мъчихме да направим обратното начисляване на ДДС именно с тази мисъл - да се намалят печалбите на нелегалния внос. Това ще облекчи и преработвателната промишленост, която ще купува повече българска суровина", каза още тя.

След срещата в земеделското министерство сектор “Плодове и зеленчуци” ще разговаря и с експерти от Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ).

“С тях ще направим опит за намаляване влиянието на инфлацията и на високите цени на техниката върху миналогодишния прием по 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства”. Голяма част от производителите няма да могат да си купят планираните машини, защото цените им станаха много високи. Сега се търси вариант хората да си осъществят инвестициите. Очакваме срещата да е ползотворна”, заключи Търпанова.