Производителите на плодове и зеленчуци имат право да кандидатстват по мярка 10 “Агроекология и климат”. Изменението обаче е, че неплододаващите градини нямат право на подпомагане по направлението ерозия на почвата. Това каза заместник-председателят на Добруджанския овощарски съюз (ДОС) Димитричка Търпанова по време на семинар на Агри.БГ.

Мерки 10 и 11: Може ли справката за плододаване да се прави служебно?

“Правилата по мярката остават същите и в преходния период на Общата селскостопанска политика (ОСП) - подава се заверен план от агроном  за ерозията и за мерките, които ще се изпълняват. Новото е, че трябва да се направят оценки на овощните градини, по отношение на възрастта на трайните насаждения. Идеята е да не се подпомагат стари, амортизирани овощни градини”, обясни Търпанова.

Оценката се прави през месец юли, като нейните специфики все още не са изцяло договорени от овощарите със земеделското министерство и Фонд “Земеделие”, добави производителят.

“Все още обсъждаме проверката на възрастта. Ние настояваме овощари, които имат правени градини по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), тяхната оценка да се извършва служебно от Фонд “Земеделие”, разясни Търпанова.

По другото направление - ерозия на сортовете, освен овощарите могат да кандидатстват и зеленчукопроизводителите. 

“Тук ново е, че при създаване на ново насаждение, което да участва в подпомагане по направление ерозия на сортовете, посадъчният материал и семената за зеленчука, трябва да бъдат купени с фактура и със сертификат от научния институт или фирмата, която държи правата да размножава този сорт.

При зеленчуците най-много права за сортовете се държат от Институт "Марица", а при плодовете има няколко звена към Селскостопанска академия (ССА). 

"Съветвам всички колеги, когато имат намерение да участват по мярката, купувайки посадъчния материал, трябва да го вземат от фирмата, която държи правата на сорта. Целият списък с всички фирми и права е качен на сайта на Изпълнителна агенция по сортоизпитване и апробация и семеконтрол”, каза още Димитричка Търпанова.

Тя добави, че мярката ще се надгражда и ще намери сигурно място и в новия програмен период на ОСП. За момента обаче, производителите, които ще кандидатстват по двете направления, трябва да са наясно, че ангажиментите се поемат за една година, тъй като сме в период на преход.

“Когато влезе обаче новия програмен период и колегите предприемат 5-годишен ангажимент за спазване на направленията по мярка 10, трябва много добре да си направят сметката. Казвам го, тъй в рамките на тези 5 години те няма да имат право да намаляват площите си с повече от 10%. Санкциите по мярката ще се увеличават и когато даден колега има намерение да подмени някоя градина или не е сигурен дали ще успее даден зеленчук да го поддържа в рамките на 5 години, моят съвет е да не се поема агроекологичен ангажимент. Санкциите след това са много големи. Затова и при двете направления - заявявайте само площите, които сте сигурни, че може да поддържате за определения период”, посочи Търпанова.