Гръцките зеленчукопроизводители очакват температурите да се стабилизират, за да започнат сеитбата в нивите си. Основно за летния сезон те планират да отглеждат домати, чушки и патладжани. Нащрек са и за трите главни главоболия - бедствията, липсата на работна ръка и проблема с напояването, съобщава гръцкият сайт Ypaithros. 

Димитър Рачев: Касови апарати на пазарите може да решат проблема с фалшивите фермери

Отглеждането на открито носи съществени рискове. Затова някои гръцки фермери предпочитат ниските оранжерии. С тях преодоляването на пролетните мразове е постижимо. 

За Йоргос Ставрогианис, производител от Домокос, засаждането на зеленчуци ще започне към края на април или началото на май, в зависимост от преобладаващите климатични условия. 

Валежите през този период, както и ниските температури показват, че сроковете за засаждане ще бъдат изместени за май, допълва той.

Фермерът е загрижен заради ентомологичните нашествия. Заради такива бедствия значително нарастват производствените разходи. 

Йоргос Ставрогианис коментира и въпроса за работниците. Зеленчукопроизводството не може без работна ръка и то значителна на брой. 

В нашия регион достатъчно работници няма. Това затруднява планирането на културите, казва той. 

За Костас Стаматукос, също производител на домати, истинско предизвикателство са дивите животни, които нанасят щети. 20-годишният фермер заедно със семейството си отглежда качествени домати, които успява да продаде на добра цена през сезона. 

Тази година в Гърция цените на разсада са малко по-високи спрямо миналата. 

Поръчките за разсад през този сезон напредват, казва Михалис Кутрас, производител от Халкида. Този факт го навежда на извода, че тази година не се различава значително от миналата.

Цените на разсада са незначително повишени поради ръста на производствените разходи. Много производители, които искат да засадят по-рано, покриват растенията си с найлон, за да ги предпазят от ниските температури, особено тези, които преобладават през нощта, допълва той.




Вижте още:

Последните студове доубиха реколтата от кайсии и сливи в Североизтока

Братя Николови: Целта ни е да постигнем максимален капацитет на стопанството

Пред избор ли сме - ток или български плодове и зеленчуци? (обновена)

Подкрепете независимата журналистика