Трима души са обвинени за злоупотреба с европейски средства по програмата за млади фермери, като начело на организираната престъпна група, създадена през 2015 г., е стояла бизнесдама от Перник с няколко присъди, включително и за злоупотреби с еврофондове.
 
 
Това стана ясно от съобщение на Специализираната прокуратура, цитирано от БНР. Според магистратите, жената от Перник, чиено име не се посочва, е организирала регистрацията на лица от ромски произход като земеделски производители. След това тя изработвала проектите и всички други необходими документи, за да кандидатстват и да спечелят финансиране по европрограмата. 
 
От спецпрокуратурата твърдят, че седем подставени бенефициенти са сключили договори за по 48 000 лева за организиране на производство - в повечето случаи върху земеделски площи, собственост на майката на ръководителката на групата.
 
От лицата обаче само едно е успяло да получи цялата сума. На останалите е била преведена половината. Изненадваща проверка установила, че след отпускането на общо 192 000 лева не е извършвана никаква дейност.
 
Разследващите са констатирали, че бизнесдамата от Перник е разпределила по-голямата част от тези пари между себе си и другите двама членове на групата, а фалшивите бенефициенти получили далеч по-малки суми.
 
Обвиняемите са на свобода срещу парични гаранции между 5 000 и 50 000 лева.