Масово заразяване с трихинелоза след консумация на дивечово месо, което не е било изследвано, са установили контролните институции в Благоевград, съобщава БНР.

Лично стопанство се регистрира само за 15 дни

Двама души са настанени в инфекциозна болница, а осем са на домашно лечение. Версията, по която властите работят, е незаконен лов.

„Всички заразени са консумирали месо от отстреляно диво прасе. Въпреки че изследването е задължително и на символичната цена от 1 лев, ловците не са го направили, заявява областният директор на БАБХ д-р Бащавелов.

След като постъпили първите оплаквания от болните пациенти, от РЗИ-Благоевград изпратили до ОДБХ-Благоевград продукти, добити от тези диви прасета. При изследването им се оказало, че става въпрос за трихинела спиралис.

Термичната обработка на заразено с трихинелоза месо не е гаранция за здравето и живота на хората, категоричен е д-р Бащавелов и препоръчва месото от такова животно да бъде унищожавано.

„Първите случаи на заразата са открити при проявени тежки симптоми на заболяването. От направените до момента проби 11 са положителни, като се очакват резултатите на още пет", информира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоянов.