Трифон Зарезан е денят, в който лозите “проплакват” в чест на лозата и на самите лозари. Пременени, снабдени с приготвен кравай, бъклица с вино, съдинка с ракия и гозби, стопаните отиват на лозето и отрязват пръчките на една от лозите. Орязаните места се поливат с вино и ракия, за да се роди повече и по-хубаво грозде.

Преди зарязването свещеникът извършва общ водосвет за здраве и плодородие.  Отиването до лозята представлява весело шествие, водено от избрания цар на лозята – опитен лозар и честен стопанин, възкачен на кон и коронован с венец от лозови пръчки. В дома си “царят” устройва угощение в благодарнаст на оказаната му чест. Избирането и оставката му са били винаги много шумни и тържествени, подсигурени с много съдинки вино и неспирни наздравици.

14 февруари по православния календар е празникът Успение на Св.Кирил Славянобългарски. Както знаем той и брат му Методий освен, че са създали славянската азбука, са превели свещенното писание на разбираем за славяните език и с това утвърждават християнската вяра. Заради тази вяра сме били клани цели пет века. Това е празникът, който всеки българин трябва да празнува. На всички българи честит празник - Успение на Св.Кирил Славянобългарски!

Снимка: Село.БГ