Три вида едногодишни бобови култури се оценяват като най-перспективни за фермерите, коментира за Агри.БГ доц. д-р Валентин Косев от Института по фуражни култури в Плевен нуждата от разнообразяване на сеитбооборота в стопанствата в днешно време.
„Нахутът, обикновеното секирче и вигната нямат претенции към почвения състав и те могат да бъдат приети като перспективни култури“, каза още доц. Косев. Според него тези култури ще бъдат оценени от фермерите и поради факта, че не са претенциозни по отношение на почвената влага.
„Ако искаме да сме в крак с климатичните промени и промените в търсенето на стопаните, ние сме убедени, че трябва да направим селекция на други едногодишни бобови култури, които за България са нетрадиционни. Например, нахутът. Това е култура, която е толерантна на засушаване. Тя реагира негативно на прекалената влага, като се развиват много болести. Докато традиционни култури, като граха, могат да се справят с това. Водим интензивна работа и с вигната, известна още у нас и като папуда. Тази култура е още по-сухоустойчива от нахута и има бъдеще заради промяната на климата“, каза още специалистът.
Учени: Отглеждайте зърнени и бобови култури заедно
На опитните полета на Института по фуражните култури в Плевен учените изпитват поведението при сегашните условия и на обикновеното секирче, които не е много познато сред фермерите.
„От обикновеното секирче вече имаме разработен сорт, но все не е признат. Тази култура е дори по-сухоустойчива и от нахута, защото листата му не са характерни за бобовите. Когато е малко растението, човек може да помисли, че е плевел. Но то може да усвоява всяка капка влага от почвата“, разказа още доц. Валентин Косев.
По думите му все още тези култури се приемат от българските фермери като нетрадиционни, макар че вигната е разпространена в Южна България. От нахутът и секирчето пък се интересуват предимно чужденци, които използват тези култури не само в животновъдството, но и в хранително-вкусовата промишленост.
В Института по фуражни култури в Плевен в направлението едногодишни бобови култури специалистите работят основно с шест вида – грах, фий, бяла лупина, вигна, обикновено секирче и нахут. По думите на доц. Косев основният интерес сега е насочен към полския грах в различните направления и фият, но бъдещето дава възможност и на други култури да намерят своята роля в сеитбооборота на стопанствата у нас.

3 КОМЕНТАРА
23.06.2025
22.06.2025
22.06.2025