Три пъти повече на годишна база е събраната продукция от кайсии, пише в последния оперативен анализ на Земеделското министерство. Малините са другите плодове с ръст в производството този сезон.

Важните срокове през август

Изглежда овощарите са заложили значително повече на кайсиите. През последната стопанска година броят на реколтираните площи се е увеличил с близо 50%. Двойно повече е скочил и средният добив на плода у нас, достигайки до 789 кг/дка.

Въпреки близо 20% по-малко реколтираните площи тази година, реколтата от малини също е по-богата. Събраната продукция възлиза на 1 542 тона, което е ръст на годишна база с 16,8%.  Средният добив на малините е скочил с 45%  до 267 кг/дка.

В същото време фермери от меката на малинопроизводството у нас, град Лозница, заявиха пред Агри.БГ, че „ако държавата не влезе в ролята си да създава адекватни политики за напояване, осигуряване на работна ръка и по-ниска административна тежест, бъдещето на малината няма да е така светло”.

Отчитайки по-бавния темп на прибиране, до момента добитите количества череши, вишни, праскови, сливи и круши остават под миналогодишните – с между 5,8% и 83,3%. През последната седмица в областите Варна и Хасково са прибрани и първите количества ябълки – 52 тона”, съобщават още от аграрното министерство.

Овощарите са притеснени за късните плодове и определени техни сортове заради сушата. „Фотосинтезата спира при тези температури. Вижда се как растенията започват за завяхват, листата изсъхват въпреки поливките”, обърна внимание Николай Колев, председател на „Съюза на Дунавските овощари”.