Три положително реагирали за бруцелоза овце от огнището в село Вуково вече са умъртвени по хуманен начин, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
 
Животните са предадени в предприятие за обезвреждане на странични животински продукти. Междувременно на заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил бяха докладвани мерките, взети във връзка с констатираното във Вуково огнище на бруцелоза по овцете и козите. С областния управител бяха обсъдени и уточнени мерките, които трябва да бъдат прилагани.
 
За предотвратяване по-нататъшното разпространение на заболяването се забранява придвижването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни от и към животновъдните обекти в село Вуково, община Бобошево, с изключение на животните, предназначени за незабавно клане при гарантиране на здравния им статус.
 
На официалните ветеринарни лекари е разпоредено извършването на инвентаризация на всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни на територията на ОДБХ, отразяване във ВетИС и извършване на серологично изследване на всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни, отглеждани в село Вуково. Поет е ангажимент за съдействие от страна на регистрираните ветеринарни лекари, обслужващи животновъдните обекти.
 
[news]
Всички нови положително реагирали за бруцелоза животни ще бъдат умъртвени по хуманен начин, като труповете им ще бъдат унищожени чрез загробване на място или в предприятие за обезвреждане на странични животински продукти.
 
На заседанието са уведомени останалите областни служби за констатираното нарушаване на ветеринарномедицинското законодателство от страна на стопанката на обекта. Предстоят действия от страна на полицията за проучване връзките на инфектирания обект с други обекти в страната, както и за проучване възможностите за търсене отговорност на стопанката.
 
На заседание на Общинската епизоотична комисия в град Бобошево в 17.30 часа днес ОДБХ Кюстендил запозна структурите на общинско ниво с решението на Областната епизоотична комисия и с мерките, които трябва да бъдат предприети за предотвратяване на разпространението на заболяването. 
 
Българската агенция по безопасност на храните напомня, че заболяването е изключително опасно за хората – при предишния констатиран случай в град Рила заболяха над 40 човека. БАБХ апелира населението да не купува мляко, месо и животни без ветеринарномедицински гаранции за безопасност, а закупуваното за лична консумация сурово мляко да се използва след сваряване.