Очаква се до 10-15 юни да бъде завършена на 100% една от най-важните операции в тютюнопроизводството - разсаждането, и при четирите групи, съобщиха от Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010 (НАТ-2010).

Българският тютюн търси сигурни пазари навън

Към момента напълно приключи разсаждането на реколта 2021 при три от сортовите групи тютюн, отглеждани в България – двете дребнолистни ориенталски „Басми“ и „Каба Кулак“ и едната едролистна „Бърлей“. От втората „Виржиния“ са разсадени 78%.

Успоредно с това на 31 май изтича крайният срок за вписване на тютюнопроизводители в актуализирания Регистър за 2021 г. Той съдържа ежегодни данни за броя на земеделските стопани, които отглеждат тютюн, разсадени площи и реализирани количества тютюнева суровина.

Междувременно приключиха видеоконферентните срещи на Европейска междубраншова организация (ELTI) в сферата на суровия тютюн в Европейски съюз (ЕС) с централите на три от най-големите мултинационални цигарени компании. 

В тях браншът продължи да настоява за осигуряване на дългосрочни и гарантирани пазари за тютюна от ЕС и увеличаването на рентабилността в тютюнопроизводството.

„Нуждаем се от ясен и дългосрочен ангажимент за закупуване на повече тютюн, производен от тютюнопроизводители в ЕС. В кратки срокове очакваме от компаниите положителен отговор за стабилизиране рентабилността на нашия поминък“, сподели Цветан Филев, председател на НАТ-2010 и президент на ELTI.