Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви три нови огнища на чума по дребните преживни животни. Заразата е открита в село Крайново, село Странджа и село Шарково, община Болярово, област Ямбол.
 
 
„Днес, 11 юли, ще бъдат умъртвени още близо 2000 овце и кози. Призоваваме всички овцевъди и козевъди да внимават, когато изпращат животните си на паша. Да ограничат пашуването до възможно най-близко до животновъдния обект пасище и да не смесват животните си с други“, заявиха пред Фермер.БГ от ръководството на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
 
Изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев е разпоредил директорът на ОДБХ в Ямбол да организира принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички дребни преживни животни в трите села, засегнати от инфекцията.
 
Задължително е да се извърши механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за дребни преживни животни, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в и около животновъдните обекти, където е била открита заразата.
 
 
В заповедта на д-р Дамян Илиев се отбелязва, че собствениците ще бъдат обезщетени за умъртвените животни, ако са спазвали изискванията по наредбата за епизоотичния риск.
 
Определена е 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат редица селища от община Болярово, област Ямбол. Това са град Болярово и селата Воден, Малко Шарково, Мамарчево, Лалково, Ситово, Иглика, Голям Дервент, Градска поляна. Зоната включва и две бургаски села Горно Ябълково и Момина църква.
 
Добитите в зоната мляко и месо подлежат на преработка и продажба единствено в региона. В граничните общини Елхово, Средец, Царево, Малко Търново, Приморско и Созопол забраняват търговията, придвижването и изложбите на дребни преживни животни.