След зачестилите сигнали за смъртност при пчелите, за които и Агри.БГ писа явно от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са се самосезирали и обявиха, че от 1 мрат Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация. 

До неделя следобед в актуалната анкета на Агри.БГ - Пчелари, отчитате ли смъртност на пчелните си семейства? -  участие бяха взели над 600 души, като най-много - 20 на сто, посочват, че отчитат смъртост при пчелите си до 20 процента. 

От Агенцията по храните посочват, че целта на контрола, който ще се извършва от официалните ветеринарни лекари (ОВЛ), е да се проследи общото здравословно състояние на отглежданите пчелни семейства, броят на отпадналите такива и причините за това, броят на декларираните и отглежданите към момента на проверката пчелни семейства, както и наличието на жизнени пчелни семейства в кошерите. 

Възниква обаче парадоксът, за който Агри.БГ писа и подробности за него можете да прочетете в материала Абсурд: Пчелари и бюрократи едни срещу други

Проверките на ветеринарите не отменят и няма да възпрепятстват ежегодните пролетни профилактични прегледи на пчелните семейства в България по Програмата за надзор и контрол на болестите по пчелите. Те ще се провеждат, съгласно програмата, от началото на месец април 2021 година, информираха допълнително от БАБХ.

От 1 март, съгласно измененията в Наредба № 13 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, земеделските производители ще известяват пчеларите за предстоящи третирания единствено през електронната платформа ЕПОРД.