Аграрният сектор формира 15,0% от общия стокообмен на страната, в това число 17,1% от общия износ и 13,0% от общия внос. Това показва Анализ на аграрната търговия на България през 2020 г., публикуван от Министерството на земеделието.

Фермер: Турският морков задушава българския

През 2020 г. аграрният стокообмен на България възлиза на 8 772,4 млн. евро, което е с 3,3% повече спрямо година по-рано. Износът се понижава незначително с 0,4%, докато вносът се вдига със 7,9% основно заради повишените доставки на слънчоглед и по-слабата реколта в страната.

През последните години основен партньор на България в търговията със селскостопански стоки са страните от Европейския съюз (ЕС). При общия обмен с трети страни се наблюдава ръст от 9,9%. Основен принос за това има разширената търговия с Русия и САЩ. 

Най-голям дял от износа в стойностно изражение са насочени към Гърция – 19,2%, Румъния – 19,0%, Германия – 10,5%, Италия – 9,4%, Испания – 8,5% и Нидерландия - 8,3%. Водещи доставчици от Съюза са Румъния – 17,8%, Германия – 14,1%, Гърция – 13,5%, Полша – 9,4%, Италия – 8,4% и Нидерландия – 7,9%. 

Над една трета от аграрния стокообмен с ЕС се формира от търговията със съседните Гърция и Румъния.

Основни наши партньори на Балканите са Гърция, Румъния и Турция. При всички страни от региона, с изключение на Сърбия, Хърватия и Словения, аграрният експорт от България надхвърля вноса от съответната страна.

Обменът на селскостопански стоки със страните от Общността на независимите държави (ОНД) нараства с 45% на годишна база. Това се дължи на двукратно повишение на общия аграрен внос, най-вече поради ръст на доставките на слънчоглед от Русия, както и на свиване на българския износ с 10,1%.

През 2020 г. аграрният стокообмен между България и Арабските страни отбелязва спад от 2,1%, като се наблюдава известно намаление както на българския износ – с 1,4%, така и на вноса – с 8,9%.