Заради стартиралите проверки на зеленчуковите борси, част от търговците изобщо не отвориха складовете си в четвъртък. Данъчните от звеното за фискален контрол на НАП, полиция и служители на БАБХ проверяват най-големите обекти в Пловдив и София. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Данъчните, представители на хранителната агенция и служители на полицията са проверили вече над 25 обекта в софийските тържища „Къра“ и в кв. "Дружба", както и в борсите в пловдивските села Плодовитово и Първенец.

Високите цени на плодовете и зеленчуците са основна причина за масовите проверки. В резултат на тях обаче, голяма част от търговците изобщо не са отворили, съобщиха от националната телевизия.

Според търговците причината за големите ценови разлики трябва да се търси още на границата, където зарзавата влиза на много ниски цени по документи, но реалната стойност е много по-висока. За пример дават краставиците, които по фактура са по 0.40 лв./кг, а в действителност търговецът плаща 3 лв./кг. 
Данъчните инспектори все пак са установили 5 нарушения, сред които липса на касов апарат, неиздаване на касова бележка и разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата. 

От НАП съобщават, че проверките ще продължат и през следващите две седмици и в други населени места. Ще бъдат инспектирани и обекти извън границата на зеленчуковите борси, за да се предотврати нелегалната търговия.