Нова браншова организация на търговци, вносители и производители на селскостопанска техника и технологии - Агротех, бе представена. Това стана от Управителния съвет на асоциацията в лицето на Николай Митев - управител на ИНОВЕКС Груп, Калоян Куманов - изпълнителен директор на НИК Смарт Машийнс, Любомир Занев - управител на АГРОМАШИНА Груп и Мехмед Юмеров - управител на АГРОТРОН. 

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

„Учредихме АГРОТЕХ, защото браншът се нуждае от силно и обединено представителство, което работи в посока на това българските фермери да
посещават по-добри земеделски изложения и да работим на един пазар с лоялна конкуренция“, заяви Николай Митев, който е и председател на Управителния съвет на организацията. 

АГРОТЕХ е асоциация без търговска дейност и комерсиални цели, която ще договаря равни общи условия за всички членове. Заложените й цели са свързани със създаване на съвременни условия и развитие за производство и продажба на агротехника и технологии в България. 

Асоциацията ще бъде основа за обединение на всички производители и вносители на агротехника и технологии в България. Тя ще обедини усилията на членовете си за развитие на лоялна конкуренция на пазара на агротехника и технологии в страната, споделиха представителите на организацията. 

Към момента в асоциацията членуват 36 български компании, опериращи в бранша с агротехника и технологии. 

“Нашата асоциация е браншова и е отворена за всички - без значение колко са големи тези компании, които работят в нашия бранш. Нямаме стоп клаузи в устава”, обясни Митев. В тази връзка той посочи, че през януари ще има възможност за прием на нови членове. 

От асоциацията дадоха заявка, че съвместно с Пловдивски панаир АД ще бъде създаден нов облик на изложението за селско стопанство АГРА, провеждано в града под тепетата. 

Това ще стане по традиция на старта на сеитбената кампания - от 23 до 27 февруари 2022г. в палатите и външните площи.

Като съорганизатор АГРОТЕХ работи за едно професионално и отворено за всички търговци и продукти изложение. Всеки ще има възможност да представи продуктите си, като няма ограничение да изложи само тези, на които е официален вносител, но и всички онези, които предлага, похвалиха се от асоциацията. 

„Автоматизацията и дигитализацията в сектора са тенденции, които имат нужда от правилната нормативна уредба – без значение дали говорим за полеви робот или дрон, е важно регулациите да се развиват заедно с технологиите. Това е една от посоките, в които искаме да бъдем полезни на държавната администрация“, каза от своя страна Калоян Куманов.

Членовете на асоциацията ще решават сами дали да участват на други изложения като БАТА АГРО, например. 
“Има причина да се насочим към Панаира в Пловдив. Тя е, че искаме да намерим партньор с хора, с които споделяме едни и същи ценности”, каза Куманов. 

Имаше затруднения с доставките на машините предвид Covid обстановката. Тези затруднения все още продължават. Така обясни ситуацията на пазара с агротехника Мехмед Юмеров. 
“За догодина се очертава търсенето да е доста голямо, но предлагането от наша страна ще е със затруднения поне до средата на годината. Земеделците са добре в момента, успяха да продадат стоката си и пари ще има”, посочи Юмеров. 

От своя страна Любомир Занев отбеляза, че на световно ниво се наблюдава недостиг на работна ръка и единственият начин това да се преодолее е модернизацията.  
“Тя може да върви по различни начини, но основният начин е чрез въвеждането на иновативни решения и модернизация на самите стопанства”, каза той. Занев допълни, че в момента недостигът на обучени кадри е голям, а това води до дефицит на качеството на производството.