Идеята за отдаване на земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) е похвална, но това, което се получава на практика, е далеч от равноправност между земеделските производители и справедливо разпределяне на държавния ресурс.

Едно е да няма пари, но да има и да не се ползват - това вече е подигравка с фермерите

„Преди търга се попълва декларация, че не отглеждаш повече от 10 000 дка. Но всички знаем, че участват фирми не с над 10 000 дка, а с по 200 000 дка, но нищо не може да се направи, защото си правят фирми с поставени лица и пак се явяват на търга и обират всичко“, споделя земеделски производител от Тервелско. 

Той дава за пример следната схема. Участват например 5 свързани фирми. Първата предлага 160 лв./дка, втората – 180 лв./дка, третата – 200 лв./дка, четвъртата – 220 лв./дка, а петата – 250 лв./дка. Другите производители се отказват. Накрая остава само онази фирма от общо петте, дала най-ниската оферта, другите четири се отказват и изгарят само с депозита. 

„Сметката на големите им излиза, защото разполагат с много декари. Те не разчитат на голяма печалба от един декар. Като гледаш 200 000 дка и 50 лв. да ти останат, си с един милион отгоре. А аз с 500 дка, като спечеля по 30 лв. от декар, с какво ще се храня?! После се чудим защо 90% от земята я гледат 10% от земеделците“, негодува читателят на Агри.БГ. 

Според него за да се реши проблемът, е нужно да се провери кой реално обработва спечелените на търг държавни земи. Да се проследи свързаността на фирмите, защото на търговете се въртят едни и същи хора. Накрая се вижда кой се е отказал и кой с кого е играл. Може да се намали и таванът на декарите – все пак 10 000 дка не е малко.

„Не на последно място, какво стана с идеята да се дава земя от ДПФ на млади фермери до 40 години, за която се заговори още през 2019 г.?! Младите вече не могат да се доберат до никаква земя. То скоро няма да има и земя за отдаване, защото договорите се сключват за по 10 години“, посочва младият земеделски производител. 

Нека припомним, че такава процедура бе залегнала в нов Закон за земеделските земи, публикуван за обществено обсъждане през ноември 2019 г. Година по-късно се разбра, че работата по проектодокумента е замразена заради отпор от страна на асоциация на собствениците на земеделски земи. Затова много млади земеделци вече дори не си правят усилието да ходят по търгове, защото не могат да се борят с големите оферти. 

„После се чудим защо във всеки доклад сме на дъното, с най-нисък процент млади фермери, и защо земята е концентрирана в 20 фирми – те се разрастват и печелят още повече, инвестират в машини, автопаркът им става все по-голям, ние как да се конкурираме с тях – абсурд“, категоричен е дребният земеделец.