Срещу Зелената сделка и стратегията „От фермата до трапезата“ се води много яростна кампания от определени представители на индустриалното земеделие, агроиндустрията и медиите свързани с тях. Това се казва в публикация на фондация “Биоселена” в социалните мрежи. 

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

В нея се припомня, че една от целите в стратегията е намаляване с 50% на използването на пестициди в ЕС до 2030 г., а широко тиражиран мит е, че пестицидите не са толкова опасни, че в България използваме под средното ниво за Европа и т.н. 

“За съжаление, доскоро нямаше и кой знае колко научни данни за това какво се случва с пестицидите след като земеделците напръскат културите с тях. 
Преобладаващото мнение е, че те остават в продуктите и така попадат в човешкото тяло. По тази причина и много от анализите са съсредоточени основно в храните. Там има определени максимални нива на пестицидни остатъци, над които храната се обявява за негодна за консумация от човека и се унищожава”, пишат от “Биоселена”.   

Те се позовават на скорошно научно изследване, проведено в Германия. То показва, че мащабът на замърсяването е много по-голям.
“Авторите на проучването търсят пестициди в атмосферния въздух на 69 места в цяла Германия, като използват пасивни пробовземачи за въздух и вентилационни филтърни подложки. 

През 2019 г. събират проби, които изследват за повече от 500 активни вещества. Откриват сто и девет (109) вещества, включително 28, които не са одобрени за употреба в Германия. Във всяко място за вземане на проби идентифицират от едно до 36 вещества, включително на места като национални паркове и гори. Там никой не очаква наличието на пестициди, например на най-високия планински връх в националния парк "Харц" (13 вещества) и в "Баварската гора" (6 вещества).
Глифозат откриват във всяка проба. В повече от половината пасивни въздушни проби са открити хлороталонил, метолахлор, пендиметалин, тербутилазин, протиоконазол-дестио, диметенамид, просулфокарб, флуфенацет, тебуконазол, аклонифен, хлорфлуренол, хексахлорбензен (HCB) и γ-хексахлороциклохексан (γ-HCH). Филтърните подложки съдържат и боскалид. 

Статистическият анализ показа, че ландшафта и интензивността на земеделието са основните фактори, които влияят върху броя на откритите вещества в атмосферния въздух. Местоположението, като например защитени територии или региони с биологично земеделие, е имало само малък ефект върху броя на регистрираните вещества. 

Авторите правят заключението, че въздушно пренасяните пестициди са повсеместно разпространени в Германия, което е особено тревожно за глифозата, пендиметалин и просулфокарб”, цитиран изследването от “Биоселена”.