Сериозна е редукцията на броя на стопанствата с млечни крави у нас.

Какво трябва да знаете за хормоните в животновъдството?

„До момента през настоящата година са отпаднали 10 ферми от Добричка и Варненска област. В тях се отглеждаха средно по 100 и над 100 животни”, съобщи Ангел Йонов, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода в България (АРЧШПБ). Отрицателната тенденция е на път да обхване и други райони в страната, тъй като има много ферми в процес на ликвидация, допълни още животновъдът.  


Една от основните причини за масовия отказ от животновъдство е ниската изкупна цена на млякото.

 

„Цената на млечните продукти е постоянно възходяща, докато при суровото мляко варира. През последните 2 години обаче процесите са негативни”, обобщи още Ангел Йонов. До скоро суровината от млечните ферми се е изкупувала на 60-62 стотинки за литър, като се отчита леко завишение от 3-5 стотинки.

„Това обаче не може да покрие себестойността на млякото. Разходите по производството са твърде високи”, допълни още Йонов. 


Сред последно ликвидираните млечни ферми е тази на земеделската кооперация в село Бенковски, Добричка област. Стадото от млечни крави е под селекционен контрол и е създадено преди повече от 20 години.

„Важното е, че кравите не са унищожени. Те са продадени и продължават да се водят в Асоциацията. При част от фермите обаче стадата са ликвидирани в буквалния смисъл, те са заколени”, поясни още Йонов.

Той допълни, че едно животновъдно стопанство независимо дали е с породисти животни или не, се създава в продължение на много години и след това възстановяването му е почти невъзможно.

„Това е опасно, сигнализирали сме и разговаряме с министър Танева по време на Консултативните съвети по животновъдство. Този процес изисква държавна намеса”ы категоричен е животновъдът и допълва: „Ще се получи обратният ефект. Ще се наложи да се внасят млечни продукти!”.


Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода обхваща 250 ферми в страната. Седалището на националната организация е в Добрич. Кравите от тази порода са известни с високата си млечност и затова десетилетия назад са представлявали близо 90 % от общия брой на говедата у нас.