Редица държави членки в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) обмислят „дерогации“ за смесването на изкопаеми горива като част от извънредните мерки, които въвеждат, за справяне с икономическите последици от коронавируса, предупреди индустрията за биогорива в ЕС, пише EURACTIVE.

Анализатор: Агробизнесът има сравнителен имунитет срещу кризи

Засега Европейската комисия отказва да коментира въпроса. Както е известно, Директивата за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и декарбонизацията на транспорта задължава държавите-членки да използват 10% възобновяеми енергийни източници - основно биогорива, в транспортния сектор.

На практика това означава, че в днешно време хората пълнят резервоарите на колите си на бензиностанциите с изкопаеми горива, смесени с биогориво - до 10%.

Според индустрията за биогорива новите мерки, въведени от някои национални правителства за смекчаване на икономическия ефект на пандемията от коронавирус, целят да отпадне използването на 10-те % биогориво, посочвайки като фактор негативния ефект върху петролната промишленост в резултат на ниското търсене на енергия в световен мащаб.

Еквивалент на бензина е биоетанолът, който се произвежда от пшеница, царевица и захарна тръстика. Съответно биодизелът се получава от маслодайни култури като рапица или слънчоглед. Промяна в европейските правила за задължително влагане на биологичен компонент в горивата за транспортния сектор ще намали търсенето на съответните суровини, произведени от селското стопанство.

ГОРЕЩИТЕ ТЕМИ НА АГРИ.БГ

Извънредното положение в много държави в съчетание с липсата на транспорт нанесе безпрецедентни щети върху търсенето на горива. Според CNN цената на суровия петрол в САЩ е стигнала до 18-годишен минимум - 20,09 долара за барел на 30 март тази година.

С две паралелни интервенции European Biofuels Value Chain и the Sustainable Biofuels Alliance - и двете представляващи Европейската индустрия за биогорива, предупредиха Европейската комисия, че това е тревожна тенденция, която се наблюдава в ЕС.

В момента правителствата на някои държави членки на ЦИЕ обмислят да преустановят задължителното смесване на нефтените продукти с биогорива или дори вече са направили това, като отговор на настоящата криза – криза, която заплашва да намали търсенето на течни горива с 50%, пише в прессъобщение Европейската индустрия за биогорива.

Спирането на тази практика може да провокира опасен ефект на доминото, алармират оттам.

Докато Литва вече е преустановила използването на 10% биогорива, в Румъния и Чехия тази стъпка все още се обмисля.

European Biofuels Value Chain е изпратила писмо до Франс Тимерманс, заместник-председателя на Европейската комисия, в което подчертава приноса на индустрията за биогорива в борбата с коронавируса, особено чрез вторичните й продукти, като етилов алкохол (етанол) за дезинфекциране на ръцете и глицерин, които са от решаващо значение за производство на хидроалкохолен гел.

В писмо, изпратено до Европейската комисия, озаглавено „ЕС не бива да позволи подадена ръка да бъде ухапана“, Зелената енергийна платформа описва как европейските компании за биогорива са променили производствените си процедури, за да допринесат за борбата срещу коронавируса.

И докато производителите на биогорива са заети да помагат на другите и се опитват да направят промяна, чуваме, че има страни-членки, които преустановяват задължението си да използват биогорива, посочват от организацията.

Междувременно земеделската асоциация Копа-Коджека публикува миналата седмица доклад, описващ ефекта от коронавируса върху селското стопанство, предупреждавайки, че използването на биогорива в изкопаемите горива е ключово, тъй като осигурява стабилна доставка на фуражи, съдържащи протеини.

Спирането на използването на биогорива ще намали производството на фуражи.

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАША НОВИНА

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Тол системата: Фермери, вижте пътните такси и платените шосета от 1 март

Производител: Биоземеделието е алтернативата за бъдещето

Шанс: Корекции на фактурите за газьола след 24 февруари