Съхненето при част от ясеновите пояси в Североизточна България е необратимо и трябва да се пристъпи към реконструкцията им и залесяване с по-устойчиви видове. До това заключение стигнаха експерти от Института за гората към БАН, Регионална дирекция по горите-Варна, Лесозащитна станция, Североизточно държавно предприятие и Държавно ловно стопанство-Балчик. 

Важното - чуйте в AgriПодкаст

От миналата година учени и лесовъди наблюдават увредените пояси и взимат проби от тях. Климатичните условия в Добруджа са много сурови, със значително засушаване през предходните години, което се е отразило негативно на поясите. „При пробовземането установихме два вида корояди и други вредители, които увреждат проводящата тъкан на растенията и те бързо отслабват и загиват“, обяснява проф. Георги Георгиев от Института за гората. 

До две седмици ще приключи изследването на последните взети проби и тогава учените ще обявят окончателно кои са патогените и вредителите, които унищожават едни от най-важните полезащитни съоръжения в Североизтока.

Част от пробите ще бъдат изпратени за анализ в лаборатории зад граница, за да се потвърди или отхвърли хипотезата, че изключително агресивни инвазивни патогени са нападнали ясените в тази част на страната, допълни още ученият. 

Полезащитните горски пояси в Добруджа имат важна функция за земеделското производство. Те задържат влагата, спират ветровете, намаляват почвената ерозия, опазват повърхностния хумусен слой. Всичко това увеличава плодородието. Основните ивици са разположени на около 500 метра един от друг, а второстепенните – на около 1000 метра. Разположението им е съобразено както със зимните ветрове, нахлуващи от север, североизток и северозапад, така и с летните опасни суховеи, които навлизат от югоизток. Общата дължина на поясите в Добруджа възлиза на 5000 км, а площта им е над 78 000 дка. Поясите обхващат 3 млн. 500 хил. дка обработваеми земи и спомагат за увеличение на добивите от тях с 15 до 30 %.

След окончателното обявяване на резултатите, учените от БАН ще посочат какво трябва да се предприеме в зависимост от състоянието на поясите. Най-силно увредените трябва да бъдат изсечени, защото съхненето при тях е необратимо.

След почистването на засегнатите площи ще бъде извършено залесяване с видове, които са адаптирани към условията в Добруджа – червен дъб, цер и космат дъб, а като спътници могат да се използват сребролистна липа и явор. 

Очаква се още този месец проф. Георги Георгиев да запознае ръководството на ИАГ с резултатите от обследваните пояси и мерките, които трябва да бъдат взети, за да могат лесовъдите от стопанствата в Балчик, Генерал Тошево и Добрич да възстановят по-бързо засегнатите площи.