Трети прием на проектни предложения стартира МИГ „Добричка“ по подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“.  Предвиденият бюджет по процедурата е 165 934,97 лв., осигурени от ПРСР. Земеделски стопани или малки предприятия могат да се включат в подпомагането като в рамките на 3 месеца – до 17:00 часа на 31 май 2023 г., подготвят своите бизнес планове и ги подадат. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Какви са изискванията към кандидатите? Те трябва регистрирани като ЕТ или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията, както и занаятчии. Задължително условие е да имат постоянен адрес или седалище на територията на община Добричка и дейностите по проекта да се изпълняват на територията на МИГ „Добричка“.

Ще се финансират проекти, насочени към установяването и развитието на неселскостопански дейности като се използват местни ресурси, развитие на услугите и туризма. Целта е да се постигне стабилност за малкия бизнес и създаване на нови работни места.

Сред допустимите дейности са производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление, развитие на занаятите и други неземеделски дейности. Местата за туристическо настаняване могат на бъдат обновени по подмярката, ако са с до 20 помещения за настаняване и финансовата помощ не превишава 50 000 лв. с ДДС. Допустими са и разходи възникнали не по-рано от 1 януари 2014 г., свързани с проектното предложение – разработване на бизнес план, предпроектни изследвания, маркетингови стратегии, консултантски услуги, свързани с изпълнението и отчитане на дейностите по проекта, хонорари за правни услуги, архитекти, инженери и др.

Кандидатите представят бизнес план по образец, който съдържа подробно описание на планираните инвестиции и дейности, и доказва икономическата жизнеспособност на проекта за 5 годишен период, а при извършване на строително-монтажни работи и трайни насаждения – за 10 годишен период.

Минималният размер на безвъзмездната помощ за конкретен проект е 500 лв., а максималният - до 150 000 лв. Общата стойност на един проект трябва да е от 10 000 лв. до 200 000 лв., като подпомагането е до 75 %. Крайният срок за кандидатстване е до 17 ч. на 31 май 2023 г. Документите се подават по електронен път чрез попълване и подаване на уеб базиран формуляр, с квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ в системата ИСУН 2020.