Затоплянето на времето и показването на слънцето провокира активирането на сеитбата на пшеница в Добричка област. „Кампанията е трескава, защото ако се сбъднат прогнозите на синоптиците и отново завали с около над 20 литра, вече става притеснително“, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Борси: Няма никакви изгледи за поевтиняване на зърното

На този етап в Добричка област има много малко площи с пшеница от новата реколта – едва 166 000 дка. Обичайно те трябва да надхвърлят 1 200 000 дка.

„Много колеги изчакаха със сеитбата заради сушата в началото на есента и горчивия опит от предходни години. Валежите обаче объркаха сметките“, допълни производителката. Ако ноември бъде по-топъл от октомври, всичко ще е наред. Ако обаче температурите бъдат ниски, то тогава ще има проблем, прогнозира Жекова. 

„Тази реколта е натоварена със свръхочаквания предвид ресурсите, които се отделят за нея. Затова е от особено значение да засеем и да си свършим работата в оптимални срокове, макар че вече е ясно, че ще влизаме да сеем и през ноември", категорична е Радостина Жекова. Оптималните агротехнически срокове за кампанията в региона са до 25 октомври, в краен случай - до 30 октомври. 

На този етап в Добричка област вече са засети близо 15 000 дка с ечемик и над 58 000 дка с рапица.