Трансформация на българското земеделие: инвестиции, устойчивост и климатични предизвикателства. Това е заглавието на една от панелните дискусии, които се състояха по време  на AGRI Dinner&Awards 2025, организирано от Agri.bg и Forbes България.

В панелната дискусия за трансформацията на българското земеделие участие взеха: 

- Георги Борисов – Търговски директор на „Агрополихим" АД
- Борислав Рангелов – Изпълнителен директор на Green Ground
- Модератор: Марта Йонкова – експерт в консултантските услуги и маркетинга в селскостопанския сектор

🔹 Как климатичните промени влияят на земеделието?
🔹 Какви са възможностите за инвестиции и устойчиво развитие на фермерите?
🔹 Кои са инструментите, които могат да подпомогнат бранша?

“В Аржентина, Бразилия и Канада регенеративното земеделие не е нищо ново. Регенеративното земеделие има три основни фактора - първият и най-основен е промяната в мисленето на земеделските производители. Вторият фактор е грижа за почвата - органика и микробиология. Третият основен фактор са минималните почвени обработки. 
В световен мащаб се наблюдава търсенето на оптимизация и устойчивост”, каза Борислав Рангелов.

От своя страна Георги Борисов заяви: “В Западна Европа и като цяло в Европейския съюз е все по-актуална темата за Зеления преход. Видимо е, че ЕС е съвсем близо до това да направи крачка назад по темата. Другата гореща тема е запазването на конкурентоспособността на целия сектор. Хората, с които се срещнах бяха притеснени именно заради това - как ще се запази тази конкурентоспособност?”. 

Този Зелен преход е необходим, но е необходимо да се приложи при различни условия от тези, които са разписани в момента, добави Борисов. 

Той обърна внимание на това, че в Украйна въпреки войната, там не важат същите регулации и не важат същите ограничения, които се налага да спазват европейските земеделски производители. Именно това прави украинските фермери по-конкурентоспособни от европейските. Видя се тази година на каква себестойност те успяха да пуснат продукцията си в Черно море, спрямо нашите земеделски производители. 

Борисов сподели и наблюденията си за румънските фермери. “Определено мога да кажа, че са поне една стъпка пред нашите. Заедно с държавата говорят много сериозно за напоителни системи, говорят за удвояване на площите за напояване. Говорят за различни култури, за различни хибридни видове, с които да борят тези климатични промени. Тук включваме другата важна тема - устойчивост”, каза Борисов и добави:  

"“Агрополихим” АД е първата компания в целия ЕС, която внесе т.нар. "син" амоняк, с който направихме амониев нитрат с намален въглероден отпечатък. В момента няма добавена стойност в този "син" амониев нитрат, нито за нас, нито за земеделските производители, работим за сключването на дългогодишни договори за ежемесечни доставки на "син" амоняк, които ще помогнат на индустрията да облекчи и да омекоти удара. 

Правим сериозни инвестиции в складова база, в производствени мощности, за да предложим т.нар. on demand торове във фосфорната линия, така че да отговорим на нуждите на всеки земеделец, вярваме, че ако ние сме устойчиви и успешни, можем да помогнем и на нашите контрагенти.” 

Борислав Рангелов отбеляза, че Green Ground е ориентирана като компания към качеството - на продукти, на технология, на сервиз. 

“Ние предлагаме един затворен цикъл от решения за регенеративно земеделие. Не можем да говорим за органиката като панацея. Трябва ни и качествено минерално хранене”, каза Рангелов.

Субсидиите не са фактор, както бяха преди, отбеляза той. В днешно време да правиш земеделие за субсидии. Според него екосхемите са една много добра практика. “За мен тяхната цел не е финансово облагодетелстване на земеделските производители, а по-скоро подтикване към регенеративно земеделие. На базата на екосхемите фермерите могат да видят какви са ползите от регенеративното земеделие на база на резултатите, които те получават от ползването на органика или на покривни култури, или минималните почвени обработки.

Много фермери се обръщат към регенеративното земеделие заради променящия се климат. Опитват се да намерят варианти, за да запазват повече повчена влага. Забелязвам, че фермерите започнаха да говорят все повече и за добавен стойност, т.е. да търсят варианти за производство на краен продукт”, коментира Рангелов. 

Още - гледайте видеото.