Градското озеленяване набира популярност през последните години. В Мелбърн се работи особено активно по този въпрос. Група от местни учени планират да създадат зелени покриви на трамвайните спирки, които да функционират като нови „къщи“ за пчели, информира Docklandsnews.com.au.

Колко загубиха пчеларите в кризата?

Д-р Клеър МакКлаусланд е член на фокус групата MelBees – проект, който цели да инсталира зелени покриви на трамвайни спирки, за да стимулира възстановяването на популацията от пчели в Мелбърн.

Когато се събрахме, разполагахме с 24 идеи. Един от колегите ми посочи като най-ефективен проекта за зелени покриви. Той каза, че така ще създадем „пчелна супермагистрала“, казва д-р МакКлаусланд.

Представете си цялата транспортна мрежа озеленена и естествена растителност, която привлича пчелите обратно в града. Така ще възстановим екосистемата, допълва тя.

 

Знаем, че преди това е давало ефект. Искаме Мелбърн да има своите зелени трамвайни спирки, казва още д-р МакКлаусланд. Тя се позовава на положителните резултати, които проектът е показал в Нидерландия.
Миналата година град Утрехт изгради зелени покриви по автобусните спирки. Инициативата бе провокирана от идеята да се понижи температурата в градска среда и да се стимулира биоразнообразието, включително на пчели и други насекоми.

Не е тайна, че поради различни причини популацията от пчели на всеки континент намалява. Проблемите остават на дневен ред и е въпрос на време заплахата от изчезване да се увеличи драстично.

Австралия има над 1600 вида пчели, казва д-р МакКлаусланд.

Знаем, че пчелите умират, знаем, че популациите се свиват. Урбанизацията играе значителна роля в този процес. Има твърде много бетон. Той отблъсква насекомите. Затова нека растителността се превърне в наш истински приоритет, допълва тя.

Освен че привличат насекомите, зелените покриви спомагат за филтрирането на водата. Растителността понижава температурите в градска среда.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Учени създадоха световна карта на пчелната популация

Нови правила при подмор и вземане на проби

Субсидии за опрашване - безкрайният мираж за пчеларите